top of page

De 7 grootste social media trends in 2020


Marketeers opgelet: ben jij al bezig met jouw marketingplannen voor 2020? En wil je vooroplopen op het gebied van social media marketing? Houd dan vooral rekening met deze 7 trends op het gebied van social media die in 2020 van belang gaan zijn!

1. Minder massamarketing, meer persoonlijk en direct contact

In de afgelopen jaren zijn veel bedrijven social media platformen gaan gebruiken voor massamarketing. Het krijgen van zoveel mogelijk likes, of zelfs het creëren van viral content, leek steeds belangrijker te worden. Voor 2020 wordt een tegengestelde beweging verwacht: social media keert terug naar zijn wortels. Verwacht wordt dat mensen steeds minder gebruik maken van publieke vormen van social media, terwijl er meer privé-interacties plaatsvinden op kanalen als Facebook Messenger, Whatsappp en Instagram DMs. Wanneer content wordt gedeeld via privé-interacties, noemen we dit ook wel ‘dark social’. Onderzoek van Globalwebindex wijst uit dat mensen steeds meer gebruik maken van ‘private messaging apps’ om content te delen en steeds minder van publieke social media platformen. Voor marketeers is het daarom belangrijk om in te zetten op persoonlijk en direct contact via deze kanalen. Daarnaast kunnen bedrijven gebruikmaken van AI-technieken, zoals bots, om veelvoorkomende vragen die via deze kanalen worden gesteld zo snel mogelijk te behandelen.

2. Ook publieke berichten moeten persoonlijk en menselijk zijn

Ook berichten die wel publiek gedeeld worden – bijvoorbeeld op de Facebook- of Instagrampagina van een bedrijf – moeten persoonlijk en menselijk zijn. Social media gebruikers zijn steeds minder geïnteresseerd in een ‘gelikte’ pagina en steeds meer in de menselijke kant achter het bedrijf. Belangrijker dan de mooiste foto’s en de hoogste kwaliteit filmpjes, is een communicatiestijl die de persoonlijkheid van het merk weerspiegelt. Geef je volgers een kijkje achter de schermen en onthoud: je hoeft niet formeel te zijn om professioneel over te komen.

3. Influencer marketing: authenticiteit wordt steeds belangrijker Als marketeer ken je het enorme belang van influencer marketing: in de afgelopen jaren werd deze vorm van marketing een essentieel onderdeel van de marketingstrategie van veel bedrijven. Verwacht wordt dat influencer marketing ook in 2020 een effectieve manier voor bedrijven is om een nieuw publiek te bereiken. In 2020 moeten bedrijven echter nog beter nadenken over de vraag met welke influencer ze in zee gaan. Een bedrijf moet zeker niet alleen kijken naar het aantal volgers van een influencer, maar zich vooral afvragen: past het merk of het product bij de betreffende influencer? Uit een onderzoek van Bazaarvoice bleek dat 47% van de ondervraagden content van niet-authentieke influencers zat is. Gedwongen partnerschappen en niet-authentieke content: daar trappen social media gebruikers in 2020 niet meer in. Uit onderzoek van eMarketer blijkt zelfs dat marketeers meer en meer inzetten op zogenaamde ‘microinfluencers’; influencers met 10.000 tot 100.000 volgers. Relatief onbekende influencers, die door hun volgers als meer authentiek worden gezien.

4. Praten vanuit de feiten/een onderbouwde mening geven

Naast authentieke en persoonlijke berichten, is er steeds meer vraag vanuit social media gebruikers naar onderbouwde content. Een deel van de social media gebruikers is kritischer geworden: ze zijn zich bewust van ‘fake news’ en daarom kritisch op de berichten die worden verspreid. Als bedrijf moet je dus praten vanuit de feiten. En wil je als bedrijf een mening geven of een ideologie uitdragen? Zorg er dan voor dat je deze mening of ideologie goed onderbouwd.

5. Social media marketing blijft B2B-marketing domineren

In 2019 was social media marketing de belangrijkste en meest effectieve vorm van B2B-marketing. Dit gold zowel voor betaalde als onbetaalde content. Het Content Marketing Institute en Marketing Profs voorspellen in hun jaarlijkse rapport over B2B Content Marketing dat deze trend zich zal voortzetten in 2020. Hierbij is het voor marketeers van groot belang om specifieke strategieën op te stellen voor de verschillende social media kanalen. Social content is zeker niet one-size-fits-all: Facebook heeft vanzelfsprekend een andere doelgroep dan Instagram en deze doelgroepen hebben verschillende behoeftes. 6. TikTok wordt hét nieuwe platform TikTok wordt op dit moment al gebruikt door 500 miljoen mensen wereldwijd, blijkt uit cijfers van Datareportal. Verwacht wordt dat dit social media kanaal steeds belangrijker wordt. Oberlo geeft in onderstaande figuur aan dat TikTok in het eerste kwartaal van 2019 zelfs de meest gedownloade app in de Apple App Store was. Vooral onder generatie Z (jongeren die eind jaren 90/begin jaren nul zijn geboren) neemt dit platform aan populariteit toe. Dit wordt door Oberlo weergegeven in onderstaande figuur. Social media marketeers moeten zich hier bewust van zijn en – als ze nog niet bekend zijn met dit kanaal – zich het kanaal eigen maken. Verwacht wordt namelijk dat in 2020 wereldwijde merken gebruik gaan maken van dit kanaal om een ​​merkstem te vestigen, in contact te komen met het publiek en jongere consumenten aan te trekken.

7. VR en AR worden steeds belangrijker

In 2020 zien we meer gebruik zien van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) in social media marketing. De geofilters en lensfuncties van Snapchat worden nu al toegepast in marketingcampagnes en verwacht wordt dat dit ook in 2020 een grote rol speelt. Sociale platforms blijven mobiele AR-functies pushen, omdat nieuwigheid de betrokkenheid van gebruikers verhoogt.


Bron: imu.nl - Jessica Henneman


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page